Palio op de Piazza del Campo in Siena

Twee keer per jaar, op 2 juli en 16 augustus, houdt heel Siena de adem in, als de paarden van tien verschillende wijken om het beroemde schelpvormige plein Piazza del Campo rennen, tijdens de Palio van Siena. Door de problemen met het coronavirus vond de laatste palio plaats in 2019, dus je kunt je voorstellen hoe reikhalzend de inwoners van de verschillende contrada’s van Siena uitkijken naar de Palio van 2 juli.

De Palio van Siena is een waar spektakel, maar ook tijdens de dagen voorafgaand aan de race zelf valt er al veel te zien en te beleven in de stad. Anders dan veel mensen denken, is deze paardenrace namelijk een zeer doorleefde traditie en zeker geen toeristentrekker.

Toscane_palio-siena-1a.jpg

Van de 17 wijken (contrade) die Siena tegenwoordig nog kent, doen er 10 mee aan de Palio, zeven omdat ze niet mee hebben gedaan aan de race in het voorgaande jaar en drie door loting. Elke wijk heeft zijn eigen symbolen en kleuren. Als je door Siena loopt in juli en aigustus zie je vanzelf aan de vlaggen en vaandels aan de huizen en in de straten wanneer je in een andere wijkt arriveert.

Geschiedenis

De geschiedenis van paardenraces in Siena gaat terug tot de 6e eeuw. De hele stad maakt zich al weken van tevoren op voor de strijd en als het vaandel, de drappellone, gewonnen is, wordt er tot in de kleine uurtjes feestgevierd. De Palio duurt vierdagen, met op de vierde dag de grote final. Op de eerste dag wordt geloot welke drie wijken behalve de zeven die al bekend zijn mogen meedoen en krijgen de jockeys een paard toegewezen (ook door loting). Op de tweede en derde dag zijn er trials, in de ochtend en namiddag.

Toscane_palio-siena-3a.jpg

Programma

Op de dag van de Palio worden rond 15 uur in de verschillende wijken de paarden gezegend. Daarna trekt er een optocht met ruim 600 deelnemers in historische kostuums door de straten Siena. Tussen 17.00 en 19.00 uur komt deze stoet aan op het Piazza del Campo. Daarna starten de voorbereidigen voor de paardenrace. De race zelf bestaat uit slechts drie ronden over het schelpvormige Piazza del Campo, waardoor de strijd vaak in enkele minuten wordt beslecht. Het paard dat het eerste de finishlijn passeert is de winnaar, zelfs als het zonder jockey aankomt…

Als je de Palio wil bijwonen dan zijn er betaalde plaatsen langs het parcours en op de balkons van panden op het Piazza del Campo. Het gedeelte op het middan van het plein is gratis toegankelijk, maar zorg dat je daar voor 16.00 uur staat en neem voldoende flesjes water mee, want het kan er erg druk en warm zijn…

Toscane_palio-siena-2a.jpg

Paarden

Ook in andere plaatsen in Toscane vinden in augustus evenementen en wedstrijden met paarden plaats. Op 15 augustus kun je in Sarteano het Giostra del Saracino bezoeken, met wedstrijden ringsteken op paarden. In San Cascciano dei Bagno strijden op de tweede zondag van augustus vier wijken tegen elkaar tijdens de Palio di San Casciano. In het stadje Badia Tedalda wordt in augustus de Palio dei Castelli della Badia Tedalda gehouden, in middeleeuwse sfeer met muziek, eten en drinken en riddergevechten.

Toscane_evenementen-palio-siena.jpg