Bistecca alla fiorentina

Voor de vleesliefhebber die in Toscane vertoeft, is het een must om Bistecca alla Fiorentina te bestellen. De bistecca alla fiorentina wordt gemaakt van de T-bonesteak, een fors stuk vlees dat tussen 600 en 800 gram weegt en twee vingers dik is.

We kunnen iedereen aanraden dit regionale gerecht eens te proberen als je in Toscane bent. Je kunt er alleen een salade naast nemen en het is beter om geen primo vooraf te nemen. Of misschien nog beter: je deelt de steak met je tafelgenoot…

Ingrediënten:

2 stuks ribeye* van ongeveer 3-4 centimeter dikte
grof (zee)zout
extra vergine olijfolie

*T-bonesteaks zijn moeilijk verkrijgbaar en de ribeye is een heerlijk alternatief. Daarnaast heeft ribeye ‘normalere’ proporties, wat sommige mensen misschien meer aanspreekt.

Bereiding

Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Vet een grillpan in en laat goed heet worden. Bak de ribeye 3 tot 4 minuten (afhankelijk van de dikte) aan elke zijde rosé en keer regelmatig om. Verkort of verleng eventueel met een minuut aan elke zijde als je liever rood of doorbakken vlees hebt. Laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snijd de ribeye vervolgens in plakken, bestrooi met grof zout en schenk er wat lekkere olijfolie overheen. Serveer met salade.