Eten en drinken in Toscane
Vakantie vieren in Toscane is ook culinair genieten! Van de bijzonder goede wijnen die in deze regio worden gemaakt tot de lokale delicatessen en gerechten, het is de hele vakantie genieten!
De redactie van Toscane-Nu ging alvast proeven en ontdekte de lekkerste adresjes in Toscane. Waar moet je zijn voor een schuimige cappuccino of de lekkerste souvenirs? Natuurlijk geven we je ook een paar traditionele recepten, zodat je thuis al kunt voorproeven of het vakantiegevoel nog even vast kunt houden!
Restaurants
IJs
Drinken & uitgaan
Specialiteiten
Recepten
Wijn uit Toscane
Zorg dat je in je koffer(bak) ruimte hebt voor een paar flessen wijn uit Toscane. Er valt veel te genieten, van de bekende Chianti-wijnen en de Vernaccia di San Gimignano tot Brunello di Montalcino en de Vino Noble di Montepulciano. Elke streek, elk dorp heeft vaak...
Kaas & vleeswaren
Het is de hele dag genieten in Toscane, met op elke straathoek een delicatessenwinkel en talloze restaurants waar je de smaak van de regio kunt proeven. KaasItaliaanse kaas smaakt de hele dag door: bij het ontbijt, op een broodje of in een salade tijdens de lunch,...
Toscane – land van wijn
Wijnliefhebbers kunnen in Toscane hun hart ophalen. Maak een speciale wijntocht door de Chianti, breng een bezoek aan Montepulciano en Montalcino en neem een voorraadje van al het geproefde lekkers mee voor thuis!Vernaccia De beroemde Vernaccia-wijn uit de omgeving...
Cappuccino, espresso of macchiato?
In Italië kennen ze veel verschillende koffievarianten. De bekendste zijn cappuccino en espresso, maar wanneer bestel je nu welke koffie? En wat als je eigenlijk een 'gewoon bakkie leut' wil? Met onderstaande tips drink je op elk moment de juiste koffie als je op...
De beste ijssalons van Siena
Heerlijk na een paar uurtjes slenteren door de nauwe straatjes van Siena: een verkoelende gelato! De lekkerste ijsjes in Siena vind je bij een van onderstaande ijssalons: Gelateria BrividoBij Gelateria Brivido, dat letterlijk rilling betekent, kun je ’s zomers zeker...
Nog meer fantastische ijssalons in Toscane
Van ijs krijgen we nooit genoeg! We proeven dan ook met liefde overal waar we komen een gelato (of twee). Hieronder een overzicht van de lekkerste ijssalons in Toscane: Lucca IJsliefhebbers halen hun hart in Lucca op bij Gelateria Veneta, waar ze een enorme keuze aan...
Lunch en diner in Florence
Natuurlijk kun je ’s middags even snel een broodje eten - dat doen de Florentijnen zelf ook wel eens. Er is in Florence echter ook genoeg ander lekkers te vinden waarop je de hele middag kunt teren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stuk pizza, een stevige salade of...
Lunch in Siena
In Siena vind je op elke straathoek wel een barretje waar je een broodje of een stuk pizza kunt kopen voor de lunch. Wie echter iets bijzonders wil (zonder overigens veel geld uit te geven), kiest echter voor een van onze favorieten, allemaal vlak bij het Piazza del...
Lunch en diner in Pisa
Veel mensen brengen in Pisa slechts een bezoek aan de scheve toren, waarna ze terugkeren naar hun camping of vakantiehuis of een middag doorbrengen aan het strand. Zonde, want het centrum van Pisa heeft zoveel moois te bieden! Ga dus na je bezoek aan de Torre Pendente...
Lunch en diner in Lucca
De charme van Lucca zit hem niet alleen in het fijne, kleinschalige centrum waar je veel te voet of per fiets kunt bekijken, maar ook de in culinaire hoogstandjes die in de keukens van de stad worden klaargemaakt. Meer dan de moeite van het proeven waard!DinerStella...
Panzanella – Toscaanse broodsalade
Panzanella is een heerlijk frisse salade uit de keuken van Toscane, gemaakt van brood, tomaat en basilicum. Het is een traditioneel boerengerecht uit Toscane, uit de tijd dat het brood van gisteren niet verspild werd. Toscaans brood is erg stevig en wordt zonder zout...
Ribollita – Toscaanse soep
Deze dikke Toscaanse soep is vooral in de herfst en de winter heerlijk als lunch. De samenstelling van de ingrediënten verwarmt je tot in je tenen. De naam van de soep is afgeleid van een oud Toscaans gebruik om de soep na het maken af te laten koelen. Voordat de soep...
Bistecca alla fiorentina
Voor de vleesliefhebber die in Toscane vertoeft, is het een must om Bistecca alla Fiorentina te bestellen. De bistecca alla fiorentina wordt gemaakt van de T-bonesteak, een fors stuk vlees dat tussen 600 en 800 gram weegt en twee vingers dik is. We kunnen iedereen...
Florentijns druivenbrood – schiacciata con l’uva
Deze zoete focaccia, een specialiteit uit het chiantigebied in Florence, waar het stiaccia wordt genoemd, wordt in de herfst gemaakt tijdens de druivenoogst en is smeuïg en sappig van het druivensap. Recept Schiacciata con l'uva (voor 12 personen) Ingrediënten: • 500...
Food festivals in Toscane
In Toscane is het in de zomer leuker dan ooit, met tal van feesten en festivals die de tradities in dorpen en gehuchtjes doen herleven. Stedenman selecteerde de leukste food festivals die in augustus plaatsvinden in Toscane! Ficamaschia-feest In Porto Ercole viert men...
Pasta van Martelli
Een van de beroemdste ambachtelijke pastafabrieken van Italië vind je in Lari, een klein dorpje in Toscane op 25 kilometer van Pisa. Aan de voet van het kasteel van Lari zit hier de pasta-fabriek van de familie Martelli. Zij produceren heerlijke spaghetti, penne en...
Cacciucco
Cacciucco (spreek uit als ‘katsjoekko’) is een feestelijke Toscaanse vissoep, die vooral in en om Livorno wordt gegeten. Een bord cacciucco is een waar culinair mozaïek: er zitten allerlei vissoorten en schelpdieren in, vergezeld van goede olijfolie, kruiden en...
Wijn in de trein
Wijn drinken kan in Toscane (bijna) overal, maar de origineelste plek is waarschijnlijk de Treno del Vino, de wijntrein. De Treno del Vino rijdt ’s zomers regelmatig van Siena naar het station van Torrenieri di Montalcino. Hier staat de lunch klaar, in de wijnbar...
Pasta uit Toscane
Hoewel de inwoners van Toscane ook wel boneneters worden genoemd, doen ze zich niet alleen tegoed aan bonen. Er staat ook vaak pasta op het menu, bijvoorbeeld pappardelle (brede lintpasta) of pici (dikke spaghetti). Neem een paar vaak prachtig versierde pakken...
Pici van de Etrusken
Pici is een dikke spaghettisoort die vooral in en om Arezzo en Siena wordt gegeten. Lekker met wildzwijnsaus maar ook met deze bijzondere saus die vernoemd is naar de oudste bewoners van Toscane. Ingrediënten (voor 4 personen): Voor de pasta: 200 gram bloem, bij...
Koffie in Florence
In Florence is het altijd tijd voor koffie. Als je als bezoeker de sfeer van Florence wilt proeven, neem je een paar keer per dag uitgebreid de tijd voor een kopje koffie in een lokale koffiebar. De beste tip is om de Florentijnse zakenmannen of bouwvakkers te volgen...
Kaas & vleeswaren
Het is de hele dag genieten in Toscane, met op elke straathoek een delicatessenwinkel en talloze restaurants waar je de smaak van de regio kunt proeven. KaasItaliaanse kaas smaakt de hele dag door: bij het ontbijt, op een broodje of in een salade tijdens de lunch,...
Lunch en diner in Florence
Natuurlijk kun je ’s middags even snel een broodje eten - dat doen de Florentijnen zelf ook wel eens. Er is in Florence echter ook genoeg ander lekkers te vinden waarop je de hele middag kunt teren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stuk pizza, een stevige salade of...
Ribollita – Toscaanse soep
Deze dikke Toscaanse soep is vooral in de herfst en de winter heerlijk als lunch. De samenstelling van de ingrediënten verwarmt je tot in je tenen. De naam van de soep is afgeleid van een oud Toscaans gebruik om de soep na het maken af te laten koelen. Voordat de soep...
Een aperitivo in Florence
Natuurlijk kun je voor een drankje op een van de terrassen bij de grote bezienswaardigheden in Florence neerploffen, maar buiten het feit dat je dan (waarschijnlijk) te veel betaalt, liggen de leukste adresjes nu net even iets afgelegener. De redactie van Florence-Nu...
Dolcissimo – zoetigheden uit Toscane
Zoeter dan zoet, de toetjes, taarten en koekjes waar Toscane bekend om staat. Cantuccini, panforte, ricciarelli, torta della nonna, zuccotto, ijs in alle smaken en kleuren… ze weten hier wel wat lekker is! Volgens de inwoners van Siena is zelfs de tiramisù hier ooit...
Lunch in Siena
In Siena vind je op elke straathoek wel een barretje waar je een broodje of een stuk pizza kunt kopen voor de lunch. Wie echter iets bijzonders wil (zonder overigens veel geld uit te geven), kiest echter voor een van onze favorieten, allemaal vlak bij het Piazza del...
Bistecca alla fiorentina
Voor de vleesliefhebber die in Toscane vertoeft, is het een must om Bistecca alla Fiorentina te bestellen. De bistecca alla fiorentina wordt gemaakt van de T-bonesteak, een fors stuk vlees dat tussen 600 en 800 gram weegt en twee vingers dik is. We kunnen iedereen...